VARNOST PRED SPLETNIMI PREVARAMI

Nov val okužb z izsiljevalskimi virusi

Vse pogosteje se nam dogaja, da v naše e-poštne nabiralnike prihajajo sporočila s sumljivo vsebino. Zato je priporočljivo, da smo bolj pozorni na vsa prejeta sporočila, še posebej za denarna nakazila v tujino. Za vas smo navedli nekaj točko po katerih lahko presojate o sumljivosti e-pošte:

  • Pošiljatelj vam ni znan
  • Pošiljatelj piše v čudnem/tujem jeziku
  • Naslov je sumljiv/neobičajen
  • Vsebuje nestandardne znake
  • Oblika sporočila je nestandardna
  • Vsebuje link 
  • Pošiljatelj trdi, da je vaš prijatelj in da ste zmagali na loteriji ali prejeli darilo itd.
  • Pošiljatelj zahteva vaše osebne podatke
  • Pošiljatelj ima nenavadno prošnjo

Zelo pomembno je, da datotek, ki so dodane kot priponka mailu in za katero niste prepričani, da so varne, NE odpirate. Lahko jih shranite iz programa za prebiranje pošte na vaš disk, vsekakor pa jih ne zaganjajte. Uporabite preverjena varnostna orodja za pregled okuženosti datoteke.

Primer 1 – ne bodite prestrašeni! Tudi sodišča niso varna pred vdori, nevarna e-pošta lahko doleti vsakogar. Ena od posledic vdorov je lahko spam pošta. Kot vedno, sledite načelu »Better safe than sorry«. Če ste v dvomih glede vsebine sporočila (Primer 1 spodaj je spam sporočilo z nevarno priponko, ki vsebuje virus), to lahko preverite z varnostnimi orodji. Če ste prepričani, da je spam – samo brišete sporočilo v celoti – iz inbox-a in iz mape »deleted«.

Primer 2 – očitni spam – nevarna priponka!

Poleg priponk je pomembno, da ste pozorni tudi na ostale povezave v sporočilih ali na spletu ter vedno pazite in pomislite preden kliknete na katerokoli povezavo. V preteklosti bi se zlonamerna povezava prikazala kot nesmiselna in čudna, danes pa je mogoče ponarediti izgled linka že kar preko google iskalnika.

Kadarkoli torej prejmete email sporočilo, v katerem morate nekaj potrdit, prevzeti, sporočiti osebne informacije ali informacije o podjetju, morete biti 101% prepričani, da veste za kakšno zadevo gre, kdo je sporočilo poslal in zakaj.

Primer 1: prejmete sporočilo z linkom za prevzem certifikata sigen-ce. Veste za kaj točno gre, saj sporočilo pričakujete. V tem primeru je povezava varna in prevzem lahko opravite.

Primer 2: prejmete link od stranke za prevzem dokumenta na spletu. Ne veste za kaj točno gre in takega sporočila od stranke še nikoli niste prejeli. Linka v tem primeru NE ODPIRAJTE, saj gre lahko za prevaro. Raje pokličite stranko in se prepričajte, če je email resnično prišel z njihovega naslova.

Bodite pozorni in previdni!

V zadnjem času se je število okužb doma in po svetu drastično povečalo. Glavna tarča so računalniki in strežniki z operacijskim sistemom MS Windows, zato bodite v prihodnje še bolj pozorni in pazljivi pri pregledovanju vaše elektronske pošte.

2018-10-10T08:57:20+00:00 oktober 10th, 2018|Blog|

POMEMBNO OBVESTILO ZA NAŠE STRANKE IN PARTNERJE

Spričo zaostrene javno-zdravstvene situacije v državi zaradi novega koronavirusa (SARS-CoV -2), se vse več strank na nas obrača z vprašanji glede (nemotenega) zagotavljanja naših storitev.

Na tem mestu želimo izpostaviti, da imamo v Uniji pripravljene vse potrebne protokole, s pomočjo katerih bomo lahko nemoteno zagotavljali vse naše storitve, ne glede na splošno situacijo v državi. Vsi zaposleni (vse službe znotraj podjetja) imajo v primeru, da bi bilo to potrebno, med drugim omogočeno delo od doma, slednje pa je ustrezno urejeno oz. usklajeno tudi s pristojnimi državnimi inštitucijami.

Zagotavljamo torej, da bo delo Unije še naprej potekalo nemoteno, vse storitve pa bodo zagotovljene skladno z utečenimi terminskimi plani.