Normiranci, večjih davčnih sprememb zaenkrat še ne bo!

V postopku odločanja o paketu davčnih sprememb je prišlo do spremembe, in sicer so bili umaknjeni predlogi, ki bi povzročili bistveno višjo obdavčitev t.i. »normirancev«.

Tako se za normirance ne spreminja niti višina normiranih odhodkov (ostaja 80 %) niti višina davčne stopnje, ki ostaja cedularna (20 % stopnja). Navedeno pomeni, da bo efektivna davčna stopnja normirancev še vedno 4 %.

V predlogu sprememb pa še vedno ostajajo pravila glede obveznega izstopa zaradi prekoračitve prihodkovnega pragu, in sicer:

  • s.p. ne more ostati v sistemu, če v dveh zaporednih letih ustvari več kot 150.000 eurov povprečnih prihodkov oziroma več kot 300.000 evrov prihodkov skupaj v dveh letih.
  • prišlo naj bi tudi do seštevanja prihodkov povezanih oseb. Če ima davčni zavezanec več podjetij, bo moral glede prihodkovnega pragu za obstoj v sistemu normiranstva upoštevati tudi prihodke povezanih oseb, razen če bo znal razložiti poslovno upravičenost takšnega poslovanja.

Odprto obstaja tudi vprašanje glede absolutne višine normiranih odhodkov. Ni še znano, ali bodo v posameznem letu normirani odhodki omejeni tudi v zneskovnem smislu (npr. največ 80.000 EUR letno).

2017-12-18T08:01:28+00:00 oktober 2nd, 2017|Davki, Podjetniki, Zakonodaja|

POMEMBNO OBVESTILO ZA NAŠE STRANKE IN PARTNERJE

Spričo zaostrene javno-zdravstvene situacije v državi zaradi novega koronavirusa (SARS-CoV -2), se vse več strank na nas obrača z vprašanji glede (nemotenega) zagotavljanja naših storitev.

Na tem mestu želimo izpostaviti, da imamo v Uniji pripravljene vse potrebne protokole, s pomočjo katerih bomo lahko nemoteno zagotavljali vse naše storitve, ne glede na splošno situacijo v državi. Vsi zaposleni (vse službe znotraj podjetja) imajo v primeru, da bi bilo to potrebno, med drugim omogočeno delo od doma, slednje pa je ustrezno urejeno oz. usklajeno tudi s pristojnimi državnimi inštitucijami.

Zagotavljamo torej, da bo delo Unije še naprej potekalo nemoteno, vse storitve pa bodo zagotovljene skladno z utečenimi terminskimi plani.