Normiranci, večjih davčnih sprememb zaenkrat še ne bo!

V postopku odločanja o paketu davčnih sprememb je prišlo do spremembe, in sicer so bili umaknjeni predlogi, ki bi povzročili bistveno višjo obdavčitev t.i. »normirancev«.

Tako se za normirance ne spreminja niti višina normiranih odhodkov (ostaja 80 %) niti višina davčne stopnje, ki ostaja cedularna (20 % stopnja). Navedeno pomeni, da bo efektivna davčna stopnja normirancev še vedno 4 %.

V predlogu sprememb pa še vedno ostajajo pravila glede obveznega izstopa zaradi prekoračitve prihodkovnega pragu, in sicer:

  • s.p. ne more ostati v sistemu, če v dveh zaporednih letih ustvari več kot 150.000 eurov povprečnih prihodkov oziroma več kot 300.000 evrov prihodkov skupaj v dveh letih.
  • prišlo naj bi tudi do seštevanja prihodkov povezanih oseb. Če ima davčni zavezanec več podjetij, bo moral glede prihodkovnega pragu za obstoj v sistemu normiranstva upoštevati tudi prihodke povezanih oseb, razen če bo znal razložiti poslovno upravičenost takšnega poslovanja.

Odprto obstaja tudi vprašanje glede absolutne višine normiranih odhodkov. Ni še znano, ali bodo v posameznem letu normirani odhodki omejeni tudi v zneskovnem smislu (npr. največ 80.000 EUR letno).

2017-12-18T08:01:28+00:00 oktober 2nd, 2017|Davki, Podjetniki, Zakonodaja|