Plačevanje prispevkov za samozaposlene po novem samo še na enem računu

Finančna uprava RS bo po novem omogočala samostojnim podjetnikom olajšano obliko plačevanja prispevkov za socialno varnost. To pomeni, da bo zavezancem plačevanje obveznosti poenostavljeno, predvsem pa bo cenejše, saj se bodo zmanjšali stroški provizije bankam. Namesto štirih položnic za štiri različne prispevke za socialno varnost bo lahko zavezanec na mesec plačal le z enim e-računom. Pogosto za to poskrbi računovodja, ki vodi poslovne knjige podjetnika, seveda pa lahko samozaposlena oseba to opravi tudi sama.

Samozaposlene osebe so dolžne plačevati naslednje prispevke:

  • prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje (stopnja 13,45 %),
  • prispevek za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje (stopnja 24,35 %),
  • prispevek za starševsko varstvo (stopnja 0,20 %) in
  • prispevek za zaposlovanje (stopnja 0,20 %).

Osnovo za plačilo ter zneske prispevkov za socialno varnost si lahko ogledate na spletni strani Finančne uprave RS.

FURS sicer opozarja, da se bodo samozaposlene osebe lahko same odločile, če bodo za plačevanje prispevkov v prihodnje uporabljale zgolj en e-račun. Kdor bo želel, bo mesečne prispevke za socialno varnost še vedno lahko poravnal na ločenih položnicah.

Če se bo samozaposleni odločil za plačevanje preko enega e-računa, bo postopek izgledal tako:

  • Zavezanec se bo moral pri svoji spletni banki prijaviti na opcijo “prejem e-računa”. Pri tem bo moral potrditi, da se strinja s splošnimi pogoji plačevanja dajatev z e-računom;
  • FURS bo zavezancu na podlagi obračuna dajatev pripravil zbirni plačilni nalog. Ta bo vseboval podatke o javnofinančnih blagajnah, vrstah in višini dajatev;
  • FURS bo zavezancu prek spletne banke poslal zbirni plačilni nalog kot e-račun v enotni standardizirani obliki eSlog;
  • E-računi bodo nato poslani bankam. Do njih bo zavezanec dostopal prek spletne banke. Na tak način bo lahko potrdil predizpolnjeni plačilni nalog in tako poravnal skupni znesek.

Zavezanci lahko že začnejo s postopki registracije e-računa. Prve e-račune bo FURS izdal po 15. juniju.

2019-06-05T13:37:11+00:00 junij 5th, 2019|Ali ste vedeli?, Finance, Plačilne storitve, Podjetniki|

POMEMBNO OBVESTILO ZA NAŠE STRANKE IN PARTNERJE

Spričo zaostrene javno-zdravstvene situacije v državi zaradi novega koronavirusa (SARS-CoV -2), se vse več strank na nas obrača z vprašanji glede (nemotenega) zagotavljanja naših storitev.

Na tem mestu želimo izpostaviti, da imamo v Uniji pripravljene vse potrebne protokole, s pomočjo katerih bomo lahko nemoteno zagotavljali vse naše storitve, ne glede na splošno situacijo v državi. Vsi zaposleni (vse službe znotraj podjetja) imajo v primeru, da bi bilo to potrebno, med drugim omogočeno delo od doma, slednje pa je ustrezno urejeno oz. usklajeno tudi s pristojnimi državnimi inštitucijami.

Zagotavljamo torej, da bo delo Unije še naprej potekalo nemoteno, vse storitve pa bodo zagotovljene skladno z utečenimi terminskimi plani.