Slovenski podjetniki boste lahko kmalu poslovali tudi na Amazon Europe

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so sporočili, da naj bi po več mesečnih dogovarjanjih »Amazon do konca septembra letos tehnično prilagodil svoje poslovanje tako, da bo omogočal uvrstitev Slovenije med podprte države.«

Amazon ima kot največji spletni trgovec na svetu, kjer lahko kupimo vse od oblačil, kuharskih pripomočkov, avtomobilskih izdelkov, knjig itd., trenutno okoli 300 milijonov uporabnikov, svoje izdelke pa samo na njihovi ameriški platformi prodaja več kot 1 milijon malih in srednjih podjetij. Statistike kažejo, da v Ameriki kar 80% vseh uporabnikov kupuje na Amazonu vsaj 1x mesečno, s tem da jih kar 44% pred čisto vsakim nakupom željen izdelek poskuša najprej najti prav na tej platformi.

Slovenska podjetja so bila do sedaj med redkimi v Evropi, ki niso bila uvrščena na seznam dovoljenih prodajalcev prek spletne trgovine Amazon Europe. Sedaj pa se podjetnikom odpira povsem novi trg, brez visokih logističnih stroškov. Veliko slovenskih podjetij je namreč do sedaj v ta namen odpiralo sedež podjetja v tujini, kjer je bilo tovrstno poslovanje omogočeno.

Glavna težava je bila v slovenski zakonodaji, ki je Amazonu ovirala prijavni postopek na področju izvajanja pregleda stranke. Zaradi omenjenega zakona namreč Amazon ni imel dovoljenja za pregled slovenskih podjetij. Posledično jim ni zaupal in je zanje zaprl svojo platformo. Vse to naj bi se spremenilo še pred koncem letošnjega leta.

2019-05-30T15:06:15+00:00 maj 22nd, 2019|Blog|