Ključni nasveti za start up-e, mala in srednja podjetja

Zaradi raznovrstne in dinamične narave poslovnega sveta, poznamo številne različne prakse pri poslovanju malih in srednjih podjetij. Skupaj s svetovalci Unije Consulting smo za vas na enem mestu zbrali 6 ključnih praks in nasvetov, ki se jih redno poslužujejo lastniki in managerji uspešnih manjših in srednjih podjetij ter start up-ov.

V povzetku:

  • Poslovni načrt
  • Upravljanje denarnih tokov
  • Upravljanje s časom in osebjem
  • Stranke
  • Rast in širitev
  • Dober računovodja

 Poslovni načrt

Vsako podjetje, ne glede na to, ali gre le za start up ali uveljavljeno podjetje mora vedno naprej razumeti zakaj obstaja in komu služi, hkrati pa mora imeti jasno vizijo prihodnosti . Poslovni načrt je namenjen reševanju ključnih vprašanj, ki jih mora vsak lastnik konstantno postavljati. Poslovni načrt je ključno orodje ne glede na to, ali gre za start up, ki želi pridobiti finančna sredstva, ali razvito podjetje, ki želi preučiti svojo strateško usmeritev oz. želi samo ponovno oceniti svoj poslovni model in razlog za obstoj ter metode za ustvarjanje dodane vrednosti. Že samo kratek povzetek s ključnimi finančnimi podatki, je lahko dragoceno notranje orodje. Dober poslovni načrt naj vsebuje opis podjetja in njihovih strateških prednosti, opis produkta oz. storitve, analizo in opis trga ter konkurence, načrt poslovanja v prihodnosti in celoviti finančni načrt.

Upravljanje denarnih tokov

Eden izmed ključnih konceptov za uspešno poslovanje je zagotovo “gotovina je kralj”. Gotovina je za vsako podjetje je bistvenega pomena, še toliko  bolj za mala in srednja podjetja. Z lahkoto se lahko osredotočimo samo na prihodke in gledamo le  podatke o dobičku, medtem ko v celoti ne upoštevamo nevarnosti pomanjkanja denarnih sredstev. Redna in posodobljena napoved denarnih tokov bo pripomogla k prepoznavanju morebitnih težav, ki se lahko pojavijo v prihodnjih obdobjih, in podjetjem pomagati čim prej sprejeti potrebne odločitve, da optimizirajo svoje financiranje.

Dobički so gonilo in spodbuda za vsakogar, ki vstopa v posel, vendar je upravljanje denarnih sredstev bistvenega pomena za zagotavljanje plačil zaposlenih in dobaviteljev, tako da lahko operacije tečejo nemoteno.

Upravljanje s časom in osebjem

Veščini organizacije in samoupravljanja  sta nujni za vodenje podjetja in upravljanje drugih. Dobri podjetniki vodijo z zgledom in s svojim ravnanjem. Čas je dragoceno blago in zagotovitev, da ste kot lastnik podjetja prosti za opravljanje le nalog, na katere morate biti osredotočeni je ključnega pomena. Zato bo v določenem trenutku ključno najeti pravo ekipo in ustvariti proaktivno okolje. Zgradite ekipo, ki vas razume in vam lahko potencialna ključna vprašanja ilustrira s pravo strategijo ali načrtom. Ne bodo vedno tako posvečeni kot vi, vendar je pravičen odnos ključnega pomena. Ne samo, da bi morali najti prave ljudi, temveč jih je treba vključiti in motivirati ter ustrezno plačati.

Stranke

Ali svojim strankam nudite kar res potrebujejo? Nadaljujte z ocenjevanjem zahtev svojih strank in bodite pozorni, da se konstantno posodablja vaša znanje o njihovih potrebah. Negovanje odnosov s strankami je pomemben vidik rasti uspešnega poslovanja, še posebej v dobi avtomatizacije in inovacij. Skrb za vaše stranke še nikoli ni bilo bolj dragoceno. Prav tako je enako pomembno ocenjevanje  ali obstaja preveč odvisnosti od majhnega odstotka strank, in s tem povezana tveganja za izpostavljenost.

 Rast in širitev

Iskanje in spodbujanje rasti, kot tudi nadzorovanje le te, sta lahko resničen izziv za mala in srednja podjetje. Ni priporočljivo da se preveč agresivno osredotočite na rast, in dopustite širitvi, da uide iz nadzora in tako zahteva prevelik delež resursov podjetja. To lahko neizogibno vodi do slabega izdelka oz. storitve za stranke in v končni fazi izgubljenega posla.

Dober računovodja

Ne skrbite, vemo, da znate računati, vendar ne moremo dokončati tega članka, brez da bi omenili pomen dobrega računovodja. Računovodja mora biti nekdo, ki ne da samo pripravlja številke, temveč aktivno poskuša vaše podjetje razumeti in podati objektiven pogled in mnenje, da bi zagotovili, da bodo ključna področja obravnavana in v celoti upoštevana. V podjetju Unija XS skušamo pomagati lastnikom podjetij doseči njihove cilje, tako da pomagamo odstraniti ovire za uspešnost in sprostimo potencial njihovih zamislih in konceptih.

UnijaXS – vi delate svoj posel , mi skrbimo za ostalo – računovodstvo, davčno, pravno in poslovno svetovanja na enem mestu

2018-11-14T08:34:00+00:00 november 14th, 2018|Blog|

POMEMBNO OBVESTILO ZA NAŠE STRANKE IN PARTNERJE

Spričo zaostrene javno-zdravstvene situacije v državi zaradi novega koronavirusa (SARS-CoV -2), se vse več strank na nas obrača z vprašanji glede (nemotenega) zagotavljanja naših storitev.

Na tem mestu želimo izpostaviti, da imamo v Uniji pripravljene vse potrebne protokole, s pomočjo katerih bomo lahko nemoteno zagotavljali vse naše storitve, ne glede na splošno situacijo v državi. Vsi zaposleni (vse službe znotraj podjetja) imajo v primeru, da bi bilo to potrebno, med drugim omogočeno delo od doma, slednje pa je ustrezno urejeno oz. usklajeno tudi s pristojnimi državnimi inštitucijami.

Zagotavljamo torej, da bo delo Unije še naprej potekalo nemoteno, vse storitve pa bodo zagotovljene skladno z utečenimi terminskimi plani.