Kaj mora mali davčni zavezanec vedeti o DDV, če opravi storitev v EU?

Davčni zavezanec, ki ima sedež v Sloveniji in opravlja storitve na ozemlju druge države članice, za katere je plačnik DDV po splošnem pravilu izključno prejemnik storitev, mora predložiti zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV.

Zahtevek za izdajo identifikacijske številke predloži v elektronski obliki (v sistemu eDavki ali neposredno po sistemu e-VEM ali na točkah vse na enem mestu – točke VEM) na obrazcu DDV-P2.

V tem primeru slovenski mali davčni zavezanec izda račun davčnemu zavezancu iz druge države članice brez DDV s klavzulo »Obrnjena davčna obveznost«. Davčni zavezanec iz druge države članice pa naredi samoobdavčitev.

Če davčni zavezanec opravlja transakcije znotraj EU, mora obračun DDV predložiti do 20. dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja. Poleg tega je dolžan predložiti še rekapitulacijsko poročilo.

2019-11-06T11:04:53+00:00 november 6th, 2019|Blog|

POMEMBNO OBVESTILO ZA NAŠE STRANKE IN PARTNERJE

Spričo zaostrene javno-zdravstvene situacije v državi zaradi novega koronavirusa (SARS-CoV -2), se vse več strank na nas obrača z vprašanji glede (nemotenega) zagotavljanja naših storitev.

Na tem mestu želimo izpostaviti, da imamo v Uniji pripravljene vse potrebne protokole, s pomočjo katerih bomo lahko nemoteno zagotavljali vse naše storitve, ne glede na splošno situacijo v državi. Vsi zaposleni (vse službe znotraj podjetja) imajo v primeru, da bi bilo to potrebno, med drugim omogočeno delo od doma, slednje pa je ustrezno urejeno oz. usklajeno tudi s pristojnimi državnimi inštitucijami.

Zagotavljamo torej, da bo delo Unije še naprej potekalo nemoteno, vse storitve pa bodo zagotovljene skladno z utečenimi terminskimi plani.